Hoe ziet jouw leven eruit voor de dood?

Een confronterende vraag, nietwaar? We praten liever niet over de dood. Het confronteert ons met hoe we ons leven leiden. Gevangen in een systeem, vast in beperkende overtuigingen en angsten. Besluiten die je nooit uitvoert. Of misschien ga je voluit voor je dromen.

Mensen die dicht bij de dood stonden, vertelden Bronnie Ware, schrijfster van ‘The Top Five Regrets of the Dying’, hun grootste spijt.

  • Had ik maar mijn eigen leven geleid, in plaats van wat anderen van me verwachtten.
  • Had ik maar niet zoveel gewerkt.
  • Had ik mijn gevoelens maar vaker getoond.
  • Had ik mijn vrienden maar meer gekoesterd.
  • Had ik mezelf maar meer toegestaan om gelukkig te zijn.


Veel mensen sterven met onvervulde dromen. Hun dans blijft ongedanst.

Voluit leven!

Na een sessie delen voorouders vaak advies met mijn cliënten. Advies dat ze zelf niet hebben kunnen of durven opvolgen: “Geniet van het leven. Ga voor je dromen. Leef je eigen leven. Heb lief.” Wijze en liefdevolle woorden van onze voorouders.

Maar wat als de dood morgen aanklopt? Hoe laat je je leven dan achter? Vervuld en tevreden, of met spijt? De dood dwingt je om nu voluit te leven. Om te doen waar je hart van zingt, waar je voeten van dansen. Voluit!

Wat doe je met jouw tijd?

Vaak leven we in ons hoofd. Je bent druk, hard aan het werk, of vast in situaties die je levensenergie wegzuigen. 

Hoe zou het zijn als de dood je levenscoach was?

Wat zou de dood je zeggen? 

Ik hoor de dood al: “Leef je leven voluit. Laat niets je tegenhouden. Het zijn vaak je eigen gedachten die je tegenhouden. Dans elke dag op de muziek die je raakt. Vertrouw erop dat het leven je mooie ervaringen brengt. Maak van je besluiten actiepunten en voer ze gelijk uit. Leef en geniet!”

Wijze woorden van de dood.

We staan zelf aan het roer van ons leven. Neem je leven in eigen hand.

Dans je eigen droom!

Maak de reis naar jezelf. Kom uit je hoofd. Voel wat er in jou leeft, ook als het ongemakkelijk is. Dit geeft je inzichten over hoe je je leven voor de dood wilt beleven. Haal het beste uit je leven.

Wanneer de dood je op een dag haalt, kun jij met een lach zeggen: “Ik heb écht geleefd en mijn eigen droom gedanst.

Vind je het een leuk artikel? Deel het gerust!