Het leven is een feest

Mam, weet je wat ik van jou heb geleerd? Ik kijk mijn zoon aan en wacht op zijn antwoord. “Jij hebt mij geleerd dat het leven echt leuk kan zijn.”

Ik blijf stil.

“En dat het allemaal niet zo groots hoeft te zijn. Vooral de kleine dingetjes zijn mooi. Ik kan al blij zijn als je lekker hebt gekookt.”

Zo, dat komt binnen! En dat na alles wat we samen hebben meegemaakt.

Mijn zoon heeft ruim 3 jaar geleden afscheid moeten nemen van zijn vader. Hij zocht zijn weg in een leven zonder zijn vader. Met een moeder die ook opnieuw haar leven aan het inrichten was.

“En” gaat mijn zoon verder. “Ik ga werk doen dat er toe doet. Het gaat niet om hoeveel geld je hebt. Als je maar fijn kunt leven. Net als jij nu doet.”

Pffff…. Ik ben er stil van.

En wat voel ik een dankbaarheid. Dankbaar voor hoe hij in het leven staat. Krachtig en in balans.

Dat ik hem dit mag meegeven. Zo waardevol.

En zo zie ik het leven ook. Het leven is er om gevierd te worden. En dan vraag je je misschien af hoe ik dit zo ervaar met het werk dat ik doe. Heling van trauma en pijnstukken in je familielijn.

Ik zie wat het met mezelf heeft gedaan om mijn pijnstukken, oude patronen en beperkende overtuigingen onder ogen te komen. Hoe mij dit uiteindelijk zoveel vreugde, rust en vertrouwen heeft gegeven. Het heeft niet alleen mijn leven lichter gemaakt, maar ook dat van mijn zoon.

En ik zie het bij mijn cliënten. Soms met zwaar gemoed komen ze voor een sessie. En ze gaan diep. Diep in gevoel, in contact met hun lichaam en in verbinding met een (groot)ouder. Er vloeien veel tranen. Er wordt veel gezucht. Totdat er opluchting volgt.

Er komt ruimte voor iets nieuws, iets lichters, meer rust. En ik zie de lach op hun gezicht verschijnen. Ze beseffen dat ze de emotionele bagage van hun voorouders bij zich droegen, die zo zwaar aanvoelde. Maar nu het verhaal van oma, opa of een ander familielid is doorleefd, vindt er heling plaats.

En dan beseffen ze dat het leven niet zo zwaar hoeft te zijn. Maar dat het leven voluit geleefd mag worden. En dat het echt leuk kan zijn!

Pfff…en hier ben ik dan ook stil van.

 

Vind je het een leuk artikel? Deel het gerust!